Acasa | ACTUALITATE | Felix Stroe: „Staţia de epurare de la Feteşti este o bijuterie tehnologică, una din cele mai moderne staţii din România”

Felix Stroe: „Staţia de epurare de la Feteşti este o bijuterie tehnologică, una din cele mai moderne staţii din România”


image

Începând cu anul 2007, Compania de apă SC RAJA SA Constanţa în calitate de Operator Regional s-a implicat în mod semnificativ în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1- „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată” a Programului Operaţional de Mediu 2007-2015 în care a dezvoltat cinci proiecte în valoare de 238.259.536 euro fără TVA.

Din cadrul Proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa” fac parte şi investiţiile realizate municipiul Feteşti în valoare de 85,05 milioane lei, la asigurarea fondurilor contribuind şi SC RAJA SA Constanţa cu o cofinanţare de 12,2 milioane de lei iar UAT Feteşti cu doar 1,6 milioane lei.

Investiţiile realizate au ca obiect următoarele contracte:

1. „Reabilitare front captare şi reţea de alimentare cu apă, extindere reţea de canalizare şi staţii de pompare apă uzată maenajeră în municipiul Feteşti” cu o valoare de 58,77 milioane lei.

- reabilitare 10 puţuri forate

- reabilitare 4,499 km conductă aducţiune

- reabilitare 14,064 km reţele de distribuţie apă

- extindere 78,126 km reţea de canalizare

- realizare 9,901 km conductă de refulare

- realizare 10 noi staţii de pompare ape uzate

 2. Staţie de epurare nouă, inclusiv treaptă terţiară – localitatea Feteşti cu o valoare de 26.28 milioane lei, staţie ce deserveşte o populaţie de 46.533 locuitori echivalaţi.

A avea un sistem modern de apă, canalizare şi epurare nu este o ambiţie politică şi nu poate fi meritul unui partid. Apa nu trebuie să aibă culoare politică, apa este pentru cetăţeni. Serviciul de canalizare şi epurare este cel care ne asigură o natură prietenoasă, un mediu sănătos în care să trăim alături de copiii şi nepoţii noştri. Sunt condiţii obligatorii din Tratatul de aderare pe care România l-a asumat în momentul intrării în Uniunea Europeană. În acest tratat sunt prevăzute două termene capitale foarte importante pentru România: termenul de 31 decembrie 2015 şi de 31 decembrie 2018. Până la aceste termene România trebuie să se conformeze integral la cerinţele Tratatului. Adică, până la data de 31 decembrie 2015 toţi locuitorii ţării trebuie să aibă acces la o sursă sănătoasă de apă iar până la sfîrşitul anului 2018 toate UAT-urile trebuie să fie canalizate integral iar canalizarea să se deverseze într-o staţie de epurare. Dacă aceste termene nu sunt respectate, se declanşează procedura de „infringement”, ceea ce înseamnă că UAT-ul care nu s-a conformat cerinţelor va plăti o amendă zilinică cuprinsă între 3400 şi 130.000 de euro, până la rezolvarea problemelor cu fonduri proprii. Astăzi, oraşul Feteşti este racordat la o modernă staţie de epurare care are o capacitate zilnică de 46.000 de cetăţeni şi care poate fi extinsă foarte simplu. Apele uzate din oraşul Feteşti ajung în Dunăre curate ca lacrima. Este un motiv de mândrie pentru noi pentru că am reuşit să aducem şi municipiul Feteşti pe harta UAT-urilor care îndeplinesc integral condiţiile de conformare pentru apă, canalizare şi epurare. Fără îndoială, am reuşit să realizăm la Feteşti o veritabilă bijuterie tehnologică, una din cele mai moderne staţii de epurare din România”, a declarat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

Până la finalizarea şi punerea în funcţiune a staţiei de epurare noi, oraşul Feteşti nu dispunea de o staţie de epurare, sistemul de canalizare existent fiind dirijat în braţul Borcea.

Staţia de epurare este una din cele mai moderne din România fiind prevăzută cu treaptă terţiară. Ea dispune de o tehnologie modernă, asigurând separarea şi îndepărtarea elementelor impurificatoare conţinute în apele uzate, aducându-le în limitele admise pentru a fi descărcate în emisarii naturali. Tot procesul tehnologic este automatizat şi foarte compact ceea ce asigură costuri reduse şi uşurinţă în exploatare.

Sunt impresionat de amplitudinea construcţiei realizată de RAJA şi de multitudinea scopurilor pe care aceasta le deserveşte. Investiţia aceasta răspunde la multe din preocupările pe care le are Consiliul Judeţean Ialomiţa. Dincolo de impactul asupra mediului care, iată, a fost rezolvat, dincolo de primejdia procedurii de „infringement” care plana asupra municipiului Feteşti şi care a fost îndepărtată prin această investiţie, impactul pe care îl are această staţie de epurare asupra a trei situri Natura 2000, prin deversările de apă uzată, este extrem de important. Aceste situri sunt pe braţul Borcea şi beneficiază acum de o apă mult mai curată care ajunge la nivelul lor. Faptul că s-au creat noi locuri de muncă la nivelul judeţului este, iarăşi, un aspect extrem de important pentru noi, iar toate acestea nu pot fi decât de lăudat şi vreau să îl felicit de domnul director Felix Stroe pentru investiţie.”, a spus Cătălin Grigore, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa.  

 Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat