Acasa | ACTUALITATE | Directorii CNE Cernavodă suspendaţi din funcţii după ancheta DNA

Directorii CNE Cernavodă suspendaţi din funcţii după ancheta DNA


image Ionel Bucur - director general al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) informeaza ca Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Constanta a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru 5 persoane din cadrul CNE Cernavoda și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.02.2016, pentru Directorul Sucursalei CNE Cernavoda si Directorul Economic al CNE Cernavoda.

Ancheta preliminara a DNA a avut in vedere actiuni sau inactiuni legate de modul de atribuire a unui contract cadru de servicii de protectie fizica si monitorizare incheiat in 2008, concluziile anchetei DNA facand referire la eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

In acest context, in data de 19.02.2016, conducerea SNN a decis suspendarea din functie a Directorului Sucursalei CNE Cernavoda si a Directorului Economic al CNE Cernavoda pe durata aplicarii masurii controlului judiciar.

Fata de celelalte persoane cu privire la care s-a pus in miscare actiunea penala, SNN va actiona in conformitate cu prevederile Codului Muncii.

In vederea asigurarii continuitatii activitatii, conducerea SNN a decis ca dl. Marian Serban, Directorul Centralei CNE Cernavoda, sa preia atributiile functiei de Director al Sucursalei CNE Cernavoda si dna. Titina Holobiuc sa preia atributiile functiei de Director Economic in cadrul CNE Cernavoda.

Marian Serban a ocupat pana in prezent functia de Director de Centrala CNE Cernavoda Unitatile 1 si 2, coordonand directia de productie, directia tehnica, departamentele de control lucrari, radioprotectie, securitate nucleara si monitorizare performante pentru ambele unitati nucleare.

Marian Serban are o experienta de peste 30 de ani in industria nucleara, ocupand functii de conducere pe perioada punerii in functiune a ambelor unitati ale CNE Cernavoda. Marian Serban este absolvent al Facultatii de Fizica Tehnologica si detine un doctorat in Inginerie industriala.

Titina Holobiuc este economist de profesie si are o experienta de 31 de ani in domeniul financiar-contabil, coroborat cu specificul industriei nucleare. Titina Holobiuc este absolventa a Academiei de Studii Economice, Facultatea de Finante Contabilitate.

Faptele constatate de ancheta DNA nu au afectat si nu vor afecta in niciun fel securitatea nucleara, operarea centralei si/sau asigurarea tuturor celorlalte functii suport aferente activitatii de baza, compania desfasurandu-si activitatea in conformitate cu obiectivele asumate”, spune Directorul General al SN Nuclearelectrica SA (“SNN”), Daniela Lulache, prin intermediul unui comunicat de presă.

Decizia vine după ce procurorii DNA au declanşat urmărirea penală făţă de inculpaţi, sub următoarele acuzaţii:

BUCUR IONEL, director general al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, la data faptelor şi în prezent, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de: 
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni), 
- conflict de interese (4 infracțiuni), 

NEGULICI ELENA-MARINELA, în prezent director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor director economic al Societății Naționale "Nuclearelectrica" București, în sarcina căreia s-au reţinut infracțiunile de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni), 
- conflict de interese (3 infracțiuni), 

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: 

ENCICĂ IONEL, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni), 
- conflict de interese (4 infracțiuni), 

NICOLA LAURENȚIU-THEODOR, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEANU MĂDĂLINA, director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

DĂRĂMUȘ VICTOR, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanţele procurorilor se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
 
În perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate.

De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis ORNISS.

Concret, cei patru inculpați au urmărit sau după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.

Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale „Nuclearelectrica”/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.

În perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuș Victor, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.

În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.

În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază.

 


Tag-uri:  

Voteaza articol
0

Aboneaza-te la feed-ul de comentarii Comentarii (0 postat):

Adauga comentariul tau comment
Va rugam introduceti codul din imagine:
  • email Trimite unui prieten
  • print Versiune pentru printat